MEE >

Opdrachtgever: De Meent Groep

Opdracht: gemeenten overtuigen van de meerwaarde van het werk van MEE

 

Maatschappelijke stages maken onderzoeksconclusies invoelbaar

MEE ondersteunt mensen met een beperking, met bijvoorbeeld werk, opleiding, wonen en vrijetijdsbesteding. In 2010 maakt een landelijk uitgevoerde, maatschappelijke BusinessCase helder wat dat oplevert. Niet alleen voor mensen zelf, maar ook voor de maatschappij. Elke euro die in MEE wordt geïnvesteerd, verdient zich minimaal vier keer terug. Dankzij MEE vallen mensen bijvoorbeeld minder snel terug op een uitkering en hoeven kinderen niet naar een speciale school.

 

De maatschappelijke BusinessCase wordt met een kort, prikkelend nieuwsbericht verstuurd naar gemeenteambtenaren en wethouders. Zij worden uitgenodigd voor een kijkje in de keuken (maatschappelijke stage), waarbij zij een middag meelopen met een consulent of een crisisoverleg meemaken. De praktijk maakt diepe indruk. Het bevestigt de conclusies uit de Business Case; dat de inzet van MEE veel ellende voorkomt en de samenleving geld bespaart. Abstracte cijfers krijgen een menselijk gezicht. Dát overtuigt.

 

Kenniskaarten beschrijven de inzet van MEE vanuit transities in het sociaal en gemeentelijk domein.

In het sociaal en gemeentelijk domein vindt een ware aardverschuiving plaats. De decentralisatie van de jeugdzorg, de overheveling van AWBZ-functies naar de gemeentelijke WMO, het Passend Onderwijs en de Wet Werken naar Vermogen; alle ontwikkelingen hebben ingrijpende gevolgen voor de uitvoering en organisatie van de maatschappelijke ondersteuning aan kwetsbare mensen. Met een serie ‘kenniskaarten’ laat MEE zien hoe zij kan bijdragen aan het succes van deze ontwikkelingen.

De kenniskaarten geven geen fantasieloze opsomming van producten en diensten, maar laten overtuigend zien hoe MEE bijdraagt aan de vernieuwing van de organisatie én de uitvoering van de hulp aan kwetsbare burgers in gemeenten. Ik dacht mee over het concept en schreef de tekst.

Lees hier de tekst van deel 1 van de kenniskaarten.